Sous Vide-Softcooker

SOUS VIDE je metod kuvanja hrane, u  hermetički zatvorenim plastičnim kesama (vakuum) na kontrolisanoj temperaturi, duže nego što je uobičajeno kuvanje  na prezicno regulisanoj temperaturi, znatno nižoj nego inače, obično oko  55 ° C do 60 °C za meso i više temperature za povrće. Cilj je ravnomerno kuvanje, pravilno i bez posledica, proizvod zadržava svoja svojstva.

Zaptivanje hrane u čvrstim vakuum kesama zadržava sokove i mirise koji bi inače bili izgubljeni u procesu tretiranja hrane.Tradicionalnim načinom kuvanja prženjem ili pečenjem u rerni, hrana je izložena visokim temperaturama koje su znatno veće od željene unutrašnje temperature proizvoda. Uz SOUS VIDE se postiže precizna temperatura kuvanja, temperatura je ista kao i željena  temperatura proizvoda.

Znatno niža temperatura u odnosu na tradicionalni način kuvanja je osnovna karakteristika SOUS VIDE kuvanja, što rezultira većom sočnošću hrane. Na nižim temperaturama zidovi ćelija hrane ne pucaju.   Kod kuvanja povrća, gde se ekstremna nežnost ili mekoća vide kao neželjena prekuvanost, sposobnost tehnike SOFTCOOKER pruža kuvanje povrća na temperaturi ispod tačke ključanja vode, što omogućava da se povrće dobro skuva ( i pasterizuje ukoliko je potrebno) održavajući čvrstu teksturu.Pored toga, dodavanjem začina u jelo , aroma je intezivnija nego tokom normalnog kuvanja.

Sa stanovišta kulinarstva isključivanje vazduha je sekundarno, ali to ima praktičan značaj:  Kuvana hrana vakuumirana može duže da se čuva u frižideru, podeljena u porcije, što je posebno korisno za ugostiteljstvo.


Sous Vide-Softcooker
Sve češće , naročito u kvalitetnim restoranima, predlažu vakuum kuvana jela pomoću SOUS VIDE-SOFTCOOKER. Ova vrsta kuvanja smatra se najzdravijom, ...
Sve češće , naročito u kvalitetnim restoranima, predlažu vakuum kuvana jela pomoću SOUS VIDE-SOFTCOOKER. Ova vrsta kuvanja smatra se najzdravijom, ...