Trendovi koji će oblikovati ugostiteljstvo

Od barova u kojima se služe samo bezalkoholna pića, preko zajedničkih kuhinja, sve do hrane bazirane isključivo na biljakama, novi trendovi već kreiraju budućnost ugostiteljstva i menjaju načine na koji smo do sada razmišljali o hrani.

Anti-Instagram enterijeri

Najnoviji restorani isključuju se od monotonog i očekivanog dizajnerskog stila koji vlada društvenim mrežama. Restorani širom sveta danas uvode tamne boje u enterijere, prigušena sveta i “senovitu” atmosferu koja ne prija kamerama, ali odgovara društvu. Osnova dizajna je vizuelni efekat koji odgovara vizualnom pogledu, stvarajući dubinu teksture, ne oslanjajući se na grafiku koja privlači pažnju.

Problem viškova i bacanja hrane, kao i ambalaže

Veliki napori se već danas ulažu kako bi se rešio problem bacanja hrane, kao i samog pakovanja. Novi pristup hrani, kao i izvorima koji su održiviji promeniće iz korena dosadašnju praksu proizvodnje, pripreme, kao i konzumiranje hrane.

Novo rešenje ambalaže stiže u vidu svakodnevnih alternativnih ekoloških pakovanja koja neće imati istaknuta obeležja brendova na sebi, ali će sastav biti potpuno isti, kako potrošači ne bi morali da menjaju svoje navike.

Kompleksni kokteli

Mešanje pića je odavno praksa skoro svih ugostiteljskih objekata, i takav tend postaće izuzetno popularan u godinama pred nama. Cilj je uvođenje novih sastojaka, stvaranje novih uravnoteženih ukusa, sa posebnim akcentom na bezalkoholnim koktelima.

Uvođenje novih lokacija i enterijera

Restorani i barovi sada praktično uparuju svoje egzotične menije i karte pića sa entrijerima koji to podržavaju, pa se sada otvaraju restorani na najrazličitijim mestima, sa najrazličitijim uređenjima i dizajnerskim rešenjima.

Zajedničke kuhinje

Sve veći broj ljudi i urbanizacija planete stvara potrebu za pametnijom upotrebom prostora, dok početnici u kulinarstvu traže povoljnije mogućnosti kada je reč o započinjanju posla. Upravo zbog toga se širom sveta otvaraju zajednički prostori za kuvanje kako bi zadovoljili rastuću potrebu. Kuhinje postaju i mesta gde se priprema hrana, i mesta gde se kuvari druže, stvarajući svojevrsnu fuziju koja će biti evidentna i u samoj hrani.

Barovi bez alkohola

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, između 2000. i 2016. broj konzumiranja alkoholnih pića u svetu smanjio se za 5%. Prateći ovaj trend, potrošači koji se odlučuju za zdraviji način života, ili jednostavno smanjivanje alkoholnih pića, traže svoja mesta i alternative dosadašnjim barovima. U prilog ove priče ide i globalna porast potražnje za novim bezalkoholnim koktelima i sokovima.

Regenerativna poljoprivreda

Intenzivna poljoprivreda toliko je osiromašila svetska zemljišta da su Ujedinjene nacije upozorile na činjenicu da se svakodnevno smanjuje i produktivnost i kvalitet zemlje, pa predlažu uvođenje regenerativne poljoprivrede. Ovaj izraz obuhvata niz tehnika kojim se obnavlja kvaliteta tla, uz dodatno smanjenje efekta staklene bašte i emisije štetnih gasova, čime se postiže dobitna kombinacija,  hrana koja je bolja i za planetu i za ljude.

Izvor : TU Magazin

Više novosti